News

Genel

TÜİK 2020 Ağustos Konut Satış İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 Ağustos Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Türkiye genelinde toplam konut satışı 170 bin 408 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artarak 170 bin 408 oldu. Konut satışlarında İstanbul 30 bin 292 konut satışı ve %17,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 17 bin 131 konut satışı ve %10,1 pay ile Ankara, 11 bin 145 konut satışı ve %6,5 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 13 konut ile Hakkari, 22 konut ile Ardahan ve 99 konut ile Şırnak oldu.

İpotekli konut satışları 2020 Ağustos ayında 76 bin 19 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %122,6 artarak 76 bin 19 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %44,6 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 15 bin 367 konut satışı ve %20,2 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli konut satışının en az olduğu il 2 konut ile Hakkari oldu.

Diğer satış türleri sonucunda 94 bin 389 konut el değiştirdi

Diğer konut satışları 2020 Ağustos ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %23,6 artarak 94 bin 389 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 14 bin 925 konut satışı ve %15,8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %49,3 oldu. Ankara 8 bin 10 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 5 bin 518 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 11 konut ile Hakkari oldu.

Konut satışlarında 52 bin 123 konut ilk defa satıldı

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %28,3 artarak 52 bin 123 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %30,6 oldu. İlk satışlarda İstanbul 8 bin 103 konut satışı ve %15,5 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 3 bin 891 konut satışı ile Ankara ve 3 bin 193 konut satışı ile İzmir izledi.

İkinci el konut satışlarında 118 bin 285 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %69,2 artış göstererek 118 bin 285 oldu. İkinci el konut satışlarında İstanbul 22 bin 189 konut satışı ve %18,8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %73,3 oldu. Ankara 13 bin 240 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 7 bin 952 konut satışı ile İzmir izledi.

Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde %42,6 arttı

Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 24 bin 534 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,6 artış gösterdi. Ocak-Ağustos döneminde ipotekli konut satışı %263,7 artarak 473 bin 114, diğer satış türlerinde ise %6,3 azalarak 551 bin 420 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar %11,2 artarak 317 bin 832 oldu. İkinci el konut satışları %63,3 artarak 706 bin 702 olarak gerçekleşti.

Yabancılara 2020 yılı Ağustos ayında 3 bin 893 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artarak 3 bin 893 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2020’de ilk sırayı bin 648 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 784 konut satışı ile Antalya, 288 konut satışı ile Ankara, 148 konut satışı ile Mersin ve 133 konut satışı ile Yalova izledi. Ocak-Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,7 azalarak 20 bin 896 oldu. Ağustos ayında İran vatandaşları Türkiye’den 640 konut satın aldı. İran’ı sırasıyla 592 konut ile Irak, 366 konut ile Rusya Federasyonu, 156 konut ile Afganistan ve 154 konut ile Azerbaycan izledi.

Blog, Blog, Blog, Blog

Arsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Arsa yatırımı, özellikle son yıllarda ülkemizde en çok tercih edilen yatırım türleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak kar getirisi yüksek olan bu yatırım türünü tercih etmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları tek tek dikkate alıp, emin adımlarla yatırım yapıp da kazanç elde etmemek mümkün değildir.

Son yıllarda yeni yatırım trendleri arasında yerini alan arsa yatırımı, uzmanlık gerektirmemesine rağmen öncesinde bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gereken bir yatırım türüdür. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelikle yatırım yapılacak arsanın, alım gerçekleşmeden önce tabusu özellikle incelenmedir. Bunun sebebi ise arsanın imarlı ya da imarsız (tarla) arsa olup olmadığının öğrenilmesidir. Günümüzde yatırım yapılacak arsanın imar izninin olması gerekmektedir. Yani üzerinde taşınmaz yapı inşa edilebilen arsa olması gerekiyor.
  • Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise yatırım yapılacak olan arsanın bulunduğu konumdur. Bu alanı belirlerken arsanın bulunduğu şehre, şehrin nereye doğru gelişmekte olduğuna, arsanın bulunduğu bölgenin değerine ve değerlenme eğilimine, ana yollara, hastanelere ve toplu taşıma araçlarına olan uzaklıklarına ve çevresinde yer alan önemli doğal alanlara (göl, deniz, orman ve çiftlik gibi) dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer bu hususlar dikkate alınarak yatırım yapılırsa en kısa sürede kazanç elde etmek mümkündür.
  • Gelişmekte ve gelişmeye eğilimli olan bölgelerden alınan arsalarla uzun vadede kesinlikle kazanç sağlamak mümkündür. Günümüzde de bu bölgeler için yatırımlık arsa projesi adı ile birçok yatırım imkanı sunulmaktadır. Bu projelerin yer aldığı bölgelerin ve yatırımcılara sunulan pay ve mülkiyet yapısı gibi konuların önceden iyice araştırılması gerekmektedir.
  • Arsanın nasıl satıldığı da yine dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yani peşin, taksitli vb yöntemlerle satılıyor olması gerekmektedir.
  • Son olarak da tabii ki yatırım yapılacak olan arsada bir kullanım engeli ya da kısıtlaması var mı yok mu önceden araştırılması gerekiyor. Eğer böyle bir konu söz konusuysa da sebepleri öğrenilmelidir.

Tüm bu hususlar dikkate alınarak yatırım gerçekleştirildiğinde kesinlikle bir kazanç sağlanacaktır. Ancak bu kazancın kısa vadede gerçekleşmesi, yukardaki maddelerin çoğunluğunun sağlanması ile mümkün olabilir.

Genel

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Günümüzde insanların tercih edebileceği birçok yatırım şekli vardır. Bunlardan en sık tercih edileni ise ev almaktır. Geleceklerini güvenceye almak, kira derdi ile uğraşmamak, evlatlarına bir yuva bırakmak isteyen aileler bunun için ev almak isterler. Peki ev alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Ne Kadar Bütçenizin Olduğunu Net Olarak Belirlemelisiniz

Ev almak oldukça uzun ve iyi değerlendirmeler yaparak ilerlenmesi gereken bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hem maddi hem de manevi yönden kendinizi ayarlamanız, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanıza engel olarak sizi güvenceye alacaktır. Bu yüzden, alacağınız ev için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi, kredi çekmenize gerek olup olmadığını, eğer kredi çekecekseniz ne kadarlık bir kredinin söz konusu olduğunu en başından belirlemelisiniz.

Piyasa Araştırmasını İyi Yapmalısınız

Almayı düşündüğünüz evin sahip olduğu özelliklere sahip diğer evler hakkında araştırma yapmanız, sonradan yaşayacağınız pişmanlıkların önüne geçerek avantajlı duruma gelmenize yardımcı olacaktır. Ederinden çok daha fazla fiyat biçilen evlerde pazarlık yapmanız piyasa araştırması ile daha kolay hale gelecek ve sizi zarara girmekten kurtaracaktır.

Evde İpotek ya da Haciz Kararı Olmadığından Emin Olmalısınız

Tapu kayıtları devlet dairelerinde koruma altına alındığı için, tapu sahibinin devlet nezdindeki durumu güncel olarak takip edilmektedir. Eğer tapu sahibi borçlanmış, evi ipotek ettirmiş ya da eve haciz gelmişse bu durumun sonraki sahibine de yansıyacağının bilincinde hareket etmelisiniz. İpotekli ya da hacizli daire sahipleri genellikle bu borçlardan kurtulmak için evi elden maliyetinin çok altında bir fiyata çıkarır. Şüpheli bir durum fark ederseniz bu konu üzerine muhakkak iyice eğilmelisiniz.

Eğer İçeride Kiracı Varsa Sözleşmeyi Mutlaka Değerlendirin

Evi sizden önceki sahibi, evde oturmak yerine içerisine kiracı almayı tercih etmiş olabilir. Bu durumda kira sözleşmesi önceki ev sahibinin şartlarına göre düzenlenmiş ve imzalanmıştır. Eğer ev el değiştirdikten sonra kiracı içinde oturmaya devam edecekse mevcut sözleşmenin gözden geçirilmesi ve önceki ev sahibinin ne gibi şartlar koştuğunun öğrenilmesi gerekir. Aksi halde ileriki dönemde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Genel

HİSSELİ TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞ İŞLEMLERİNDE VERGİ, HARÇ VE DÖNER SEMAYE ÜCRETLERİ ALINMAYACAK

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapan 7255 sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 04.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişik yapılarak hisseli tarım arazilerinin satış işlemlerine vergi, harç ve döner sermaye ücretlerine muafiyetleri getirilmiştir.

Ülkemizde tarım arazilerindeki en büyük sorunlardan biri de hisselilik sorunudur. Tarım arazilerinde metrekare ve santimetrekare büyüklüklerinde binlerce hisse bulunmaktadır. Malikler bu hisselerini satmak istemelerine karşın vergi ve döner sermaye ücretlerinin arazi bedelinden fazla olması nedeni ile bu hisseler satılamamaktadır. 5403 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenleme ile, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin altındaki (mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dekar) hisselerin hissedarlara satışı halinde; vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacaktır. Yapılan bu düzenleme ile hisseliliğin azaltılması ve hissedarların kendi aralarında anlaşmaları teşvik edilmiştir. Bu muafiyetden faydalanabilmek için, satılan hissenin arazi sınıfına göre asgari büyüklük değerlerinin altında olması ve hissenin tamamının aynı anda bir veya birden fazla hissedara satışının yapılması gerekmektedir.